niedziela, 9 kwietnia 2017

Karkówka duszona z cebulą z serem korycińskim




Przepis autorski (mój).
 Proste danie, które zawsze smakuje rewelacyjnie.
Niby nic wymyślnego, ale sprawdzi się przy każdej okazji.
Karkówka jest mięciutka, aromatyczna i zanurzona w pysznym sosie z cebulą.
Można też użyć innego rodzaju mięsa.
Urozmaiceniem potrawy jest ser korycińskim, o którym wspominałam tu - klik.
Polecam!

4-5 plastrów karkówki
  2 cebule (duże)
1 listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
papryka słodka w proszku
sól, pieprz
Dodatkowo:
 4-5 kawałków sera korycińskiego (tyle ile jest plastrów mięsa; polecam z wytwórni Państwa Agnieszki i Marcina Bielec)
Ponadto:
mąka pszenna do obtaczania mięsa
odrobina wody
olej

Pokrojone w plastry mięso - delikatnie rozbić i oprószyć papryką, solą oraz pieprzem.
Każdy kawałek obtoczyć w mące i obsmażyć (z obu stron) na złoty kolor.
Dodać cebule uprzednio pokrojone w piórka.
Całość chwilkę przesmażyć i podlać niewielką ilością wody.
Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, przykryć i dusić (na niewielkim ogniu) do miękkości.
(Sos powinien zagęścić się od mąki, w której obtoczone było mięso.)
Danie doprawić do smaku.
Na końcu na każdym kawałku karkówki ułożyć ser koryciński i przetrzymać na patelni do momentu, aż ser się rozpuści.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
(U mnie tym razem był to makaron wymieszany również z serem korycińskim.)