środa, 12 kwietnia 2017

Deser/krem czekoladowy z tofu





 Przepis autorski (mój).
Pyszny i szybki deser z tofu?
Tak, to naprawdę możliwe!
Dodatek czekolady sprawi, że nie znajdzie się taka osoba, która mu się oprze...
Deser smakuje rewelacyjnie i możecie go urozmaicić ulubionymi dodatkami, chociażby świeżymi owocami.
U mnie wystarczają ozdoby z Cukieterii.
 Może także idealnie posłużyć jako krem do ciasta, czy ciasteczek.
Polecam!

(1 porcja)
150-170g tofu naturalnego (u mnie ze słoiczka z eSłoneczko) (*)
75g czekolady mlecznej (**)
Opcjonalnie:
1 łyżka kakao 
1 łyżka soku z cytryny lub limonki

Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej. 
 (Metalową miseczkę z kawałkami czekolady ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.)
 Tofu, czekoladę oraz opcjonalnie kakao i sok z cytryny lub limonki - umieścić w misce, a następnie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Całość przełożyć do miseczki/pucharka i schłodzić w lodówce.
(Można też spożywać bezpośrednio po przygotowaniu.)

(*) Jeśli wolicie bardziej kremową konsystencję deseru to możecie użyć tofu jedwabistego lub po prostu dolać odrobinę mleka zwierzęcego/roślinnego.
(**) Można użyć czekolady gorzkiej.