poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Babeczki cytrynowo-majonezowe do koszyczka wielkanocnego







Przepis autorski (mój).
  Zgodnie z tradycją każda rzecz, którą wkładamy do koszyczka ze święconką ma swój symbol.
Żadna nie jest przypadkowa...
Nie będę Wam opisywała wszystkiego, a jedynie wspomnę o babce...
 Babka Wielkanocna - powinna być własnoręcznie wypieczona przez gospodynię, gdyż symbolizuje doskonałość, do której powinien dążyć każdy człowiek - zarówno w życiu duchowym jak i na co dzień.
Zaprezentowane babeczki są przepyszne i przyznam, że robię je też w "zwykłe" dni.
Ciasto również ładnie się piecze w formie na muffinki.
I pewnie niektórzy zdziwią się dodatkiem majonezu...
Nie ma czym, ponieważ majonez absolutnie jest niewyczuwalny, a wręcz nadaje ciastu delikatności i sprawia, że babeczki szybko nie wysychają.
Całość?
Reweeelacja.
Zresztą sami spróbujcie!

(U mnie wyszły 4 babeczki o średnicy 10 cm i 5 cm wysokości)
75g mąki pszennej
75g maki ziemniaczanej
150g cukru 
3 jajka
3 łyżki majonezu (płaskie; u mnie Fanex)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 szczypta aromatu cytrynowego (solidna) (*)
Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki mleka/wody

Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. 
Na końcu dodać solidną szczyptę aromatu cytrynowego w proszku.
Foremki na babeczki należy wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, a następnie wypełnić ciastem (do 3/4 ich wysokości, nie więcej, bo masa sporo podrasta).
Babki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Gotowe lekko ostudzić i wyjąć z metalowych blaszek.
Przygotować lukier.
Cukier puder rozmieszać z gorącym mlekiem/wodą i rozsmarować na ciastkach.
Babeczki udekorować według uznania - póki lukier nie zastygnie, aby ozdoby lepiej się trzymały.

(*) Użyłam aromatu cytrynowego w proszku. Jest to produkt profesjonalny o intensywnym smaku i zapachu. Idealny do kremów, ciast, lukrów plastycznych oraz lodów i deserów.
Polecam jego zakup w Cukieterii, bo naprawdę sprawdza się doskonale, a niewiele kosztuje.
Zamiast aromatu możecie użyć soku i skórki cytrynowej.