czwartek, 16 marca 2017

Zapiekanka makaronowa z brokułem, serem i piersią z kurczaka








Uwielbiam zapiekanki, a Wy?
Szczególnie z mnóstwem ciągnącego się seeera!
  Tu przestawiam Wam przesmaczną propozycję na makaron z brokułem i piersią z kurczaka.
Całość otulona pysznym sosem - sprawia, że po zjedzeniu jednej porcji chce się jeszcze dokładkę.
Zapiekanka wymaga odrobinę zabawy, ale waaarto!
Problem może stanowić sos, gdy należy go tak przyrządzić i uważać, aby nie było grudek.
Możecie poćwiczyć na przepisie z beszamelem - klik.

(U mnie naczynie o wymiarach około 21x 28 cm)
300g piersi z kurczaka 
przyprawa uniwersalna (u mnie Vegeta Natur)
200g różyczek brokuła
Sos:
75g masła
75g mąki pszennej (można ciup mniej)
500 ml mleka
50g żółtego sera
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
 Wierzch:
bułka tarta
żółty ser  
natka pietruszki
Dodatkowo:
olej do smażenia
sól do osolenia wody

 Makaron ugotować wg przepisu z opakowania - skracając sugerowany czas o 2 minuty.
Brokuła ugotować na pół twardo w osolonej wodzie lub na parze.
Umyte i osuszone piersi z kurczaka należy pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z odrobiną przyprawy uniwersalnej.
Mięso umieścić na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju i smażyć przez kilka minut - do momentu nabrania lekko złotego koloru.
Przygotować sos.
 Masło rozpuścić w rondelku i energicznie mieszając - wsypać mąkę.
(Mąka nie powinna się zarumienić.)
Całość zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać z mlekiem.
(Mleko należy dolewać powoli.)
Sos doprawić do smaku i podgotować z 3 minuty, aż masa zgęstnieje.
Na końcu wmieszać starty ser i nadal chwilkę trzymając na gazie - mieszać do momentu powstania gładkiej i aksamitnej konsystencji.
Następnie w naczyniu żaroodpornym umieścić makaron, kurczaka i różyczki brokuła.
Wszystkie składniki dobrze wymieszać i zalać sosem.
Wierzch obficie posypać bułką tartą oraz dodatkową porcją startego sera.
Zapiekać (w dobrze rozgrzanym piekarniku) przez około 20-25 minut w 180-190 stopniach.
Gotową zapiekankę wyjąć z piecyka i przed krojeniem odczekać z 5 minut.
Podawać posypaną natką pietruszki.