wtorek, 21 marca 2017

Syrop cukrowy (gęsty lub rzadki)









 Co prawda syrop cukrowy jest jednym z ważniejszych składników wielu drinków, ale ja często wykorzystuję go również w przeróżnych deserach i ciastach.
Syrop można kupić w sklepie, lecz domowy jest tańszy i wymaga jedynie kilku chwil.
Zawsze można przygotować jego większą ilość i przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni.

1 szklanka wody
1-2 szklanki cukru (*)
kilka kropli soku z cytryny (**)

 Wersja rzadka:
Wodę należy zagotować, a następnie wymieszać z cukrem (powinien się rozpuścić) oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. 
Syrop przelać do butelki z nakrętką i po ostudzeniu przechowywać w lodowce.
Wersja gęsta:
Wodę należy zagotować, a następnie wymieszać z cukrem (powinien się rozpuścić) oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. 
Całość gotować około 10 minut na małym ogniu.
(Część wody powinna odparować, a syrop odrobinę zgęstnieć. Po ostudzeniu będzie bardziej gęstszy.)
Syrop przelać do butelki z nakrętką i po ostudzeniu przechowywać w lodowce.
 
(*) Do wersji rzadkiej należy dodać 1 szklankę cukru, a do gęstej - 2.
(**) Sok z cytryny zapewnia większą trwałość syropu i oczywiście pozytywnie wpływa na jego smak.
Często zamiast soku wrzucam cały plaster cytryny.