piątek, 10 marca 2017

Sałatka pieczarkowa z jajkiem, ogórkiem i zielonym groszkiem




  Sałatka jest szybka i nieskomplikowana, ale czasami... "w prostocie siła".
Często przyrządzam wersję z samych pieczarek i jajek - klik, ale obie bardzo lubię i robię na zmianę, aby mojej rodzinie nie "wyszły bokami".
Pyyyychota!

1 kg pieczarek
  5 jajek
3 ogórki kiszone/konserwowe
1 puszka groszku
1 cebula (opcjonalnie)
Dodatkowo:
majonez
sól, pieprz
 
Pieczarki wrzucić do osolonego wrzątku (mają bardziej się sparzyć niż ugotować) i odsączone pokroić w kostkę.
Ugotowane na twardo jajka także pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać.
Groszek odsączyć z zalewy.
Wszystkie składniki wymieszać z majonezem.
Sałatę doprawić solą i pieprzem, a następnie schłodzić w lodówce.