poniedziałek, 20 marca 2017

Ryba panierowana w płatkach drożdżowych




O płatkach drożdżowych już wspominałam, ale jeśli komuś umknęły moje słowa - to powtórzę jeszcze raz...
 Płatki drożdżowe nieaktywne - to bezpieczne dla zdrowia (i kobiet w ciąży) nieaktywne drożdże (zwykłych drożdży nie wolno jeść na surowo), które mają delikatny zapach i smak. 
 Są bogate w wiele witamin i minerałów, zawierają: witaminy z grupy B (B1, B2, B3 i B8), witaminy H (biotyna) i D, chrom, kobalt, mangan, cynk, miedź, żelazo, wapń, magnez, fosfor, sód, selen. 
Osobiście uwielbiam wzbogacać nimi różne potrawy, zwykłe kanapki, czy też koktajle (klik).
 Tym razem padło na rybę.
Zapewne każdy z Was zna wersję panierowaną w mące, jajku i bułce tartej, prawda?
Właśnie bułkę zastąpiłam płatkami drożdżowymi i dzięki temu ryba zyskała nowego smaku oraz zdrowszą panierkę, która jest bardziej delikatniejsza i odrobinkę jakby soczysta.
Naprawdę pycha!
Koniecznie spróbujcie.

3 filety ulubionej ryby (tu użyłam mintaja)
pieprz cytrynowy (może być zwykły + sok z cytryny)
sól
Panierka:
mąka pszenna (w przypadku diety bezglutenowej np. ryżowa lub kukurydziana)
1 jajko + 1 łyżka mleka
płatki drożdżowe nieaktywne (do nabycia w eSłoneczku)
Dodatkowo:
olej do smażenia

Rybę należy pokroić na mniejsze kawałki (jeśli jest mrożona - najpierw odmrozić i dokładnie osączyć z nadmiaru wody).
Każdy kawałek skropić sokiem z cytryny oraz lekko oprószyć solą i pieprzem.
(Zamiast soku z cytryny i zwykłego pieprzu - polecam pieprz cytrynowy.)
Jajko dokładnie rozmieszać z dodatkiem mleka.
Rybę panierować kolejno: w mące, jajku i płatkach drożdżowych, a następnie smażyć (na rozgrzanym oleju) z obu stron - na rumiano.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.