piątek, 17 marca 2017

Rurki maślano-drożdżowe z nadzieniem (z drożdżami instant)





Były już rurki francuskie - klik, czy np. ekspresowe z ciasta kruchego - klik...
(Wszystkie tu - klik.)
A co powiecie na takie małe, drożdżowe, maślane i po prostu przeeeeepyszne?
Ciasto jest rewelacyjne (przepis z moich notatek na rogaliki) i nie wymaga wielkich umiejętności.
Rurki możecie napełnić ulubionym nadzieniem, np. samą bitą śmietaną.
Przyznam, że już chyba przerobiłam wszystkie swoje pomysły...
A Wy, z czym i jakie rurki najbardziej lubicie?

(około 15 sztuk)
500g mąki pszennej
7g (1 opakowanie) drożdży suszonych instant
1 szczypta soli
200g masła
100 ml mleka
1/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 jajka (duże)
 Dodatkowo:
 jajko do posmarowania (może być same białko lub żółtko)
 Moje nadzienie:
 gotowe nadzienie brzoskwiniowe Zentis
krem budyniowy z tego przepisu - klik (wystarczy zrobić połowę i jeszcze troszkę zostanie)

 Masło należy roztopić w niewielkim rondelku, a mleko podgrzać i wymieszać z cukrami.
 (Powinny się rozpuścić.)
Mąkę przesiać na stolnicę i połączyć z solą oraz drożdżami.
Następnie na środku zrobić w niej dołek, wlać roztopione masło i ciepłe mleko.
Całość wymieszać łyżką lub za pomocą widelca.
Kolejnie wbić jajka i wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne oraz zacznie idealnie odchodzić od dłoni (do około 10 minut ręcznie lub krócej mikserem z hakiem).
Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę (lub do momentu, aż podwoi swoją objętość).
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować na kształt prostokąta i pociąć na paski o szerokości 1,5-2 cm.
 Foremki do rurek (*) dokładnie wysmarować masłem.
Na każdą nawinąć pasek tak, aby ciasto nachodziło na siebie i z obu stron była odrobina wolnego miejsca.

(Bez różnicy, z której strony zaczniemy. Osobiście wolę od strony grubszej.)

Rurki posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do minimalnie rozgrzanego piekarnika.
 Piec około 20 minut w 180 stopniach - do zarumienienia się.
Po lekkim ostudzeniu ciastka zdjąć z foremek, pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wypełnić dowolnym nadzieniem (za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego).


 (*) Warto zaopatrzyć się w gotowe foremki do rurek (dla wygody). Można je również zrobić samemu.
Polecam z pustej rurki po folii aluminiowej lub foli spożywczej. Wystarczy przeciąć ją na 3 części i każdą z nich owinąć folią aluminiową.