niedziela, 12 marca 2017

Placuszki/racuszki z prażonymi jabłkami








W moim domu wszyscy uwielbiamy racuchy drożdżowe z jabłkami, lecz czasami - na szybo smażę właśnie takie placuszki.
Są rewelacyjne i przyznam, że sama potrafię zjeść połowę z usmażonej porcji!
Koniecznie spróbujcie, a przekonacie się o ich pysznym smaku, ekspresowym przygotowaniu, jak zarówno i... znikaniu...
Polecam!

(około 30 sztuk)
1 jajko
1 szklanka mleka (pojemność szklanki = 250 ml)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka jabłek prażonych (z cukrem; u mnie Dagoma)
1 łyżka cukru waniliowego (polecam domowy - klik)
1 szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
 Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Jajko rozmieszać z mlekiem, solą i cukrem waniliowym, a następnie dodać mąkę, cynamon oraz sodę oczyszczoną.
Całość dokładnie wymieszać i na końcu połączyć z prażonymi jabłkami.
 Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta (1 łyżka stołowa na 1 placuszek).
Placki należy smażyć z obu stron - do lekkiego zarumienienia się i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
 Podawać bezpośrednio po przygotowaniu - posypane cukrem pudrem.
(Na zimno również świetnie smakują.)