czwartek, 2 marca 2017

Pierogi z soczewicą i ziemniakami (farsz kurpiowski)






Jeśli szukacie pomysłu na bezmięsne pierogi, które są smaczne i sycące - to dobrze trafiliście!
Te smakują rewelacyjnie, szczególnie po podsmażeniu na maśle.
Moja rodzina zajada się nimi bez opamiętania, a na początku nawet mama myślała, że są nadziane mięskiem.
Pomysł na farsz znalazłam w książce Hanny Szymanderskiej: "Encyklopedia Polskiej Sztuki Kulinarnej, a przepis na ciasto jest "po mojemu".
Koniecznie spróbujcie!

 (4-5 porcji)
Ciasto:
400g maki pszennej
1 jajko
około 150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
 1 szklanka soczewicy
2 ziemniaki ugotowane w mundurkach
2 cebule (spore)
1 jajko ugotowane na twardo
1 jajko surowe
2 łyżki oleju
 majeranek
 sól, pieprz

 Przygotować farsz.
Opłukaną soczewicę zalać przegotowaną (letnią) wodą i zostawić na noc do namoczenia.
Kolejnego dnia soczewicę ugotować do miękkości (około 30 minut), a później odcedzić na sicie.
 Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. 
Następnie soczewicę i ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub dokładnie potłuc tłuczkiem do ziemniaków.
 Dodać cebulę, drobno pokrojone ugotowane jajko i wbić te surowe.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
Przygotować ciasto.
Mąkę należy przesiać na stolnicę.
Zrobić w niej dołek, wlać wodę, dodać jajko, sól i wszystko razem zagnieść.
Całość wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.
   Po tym czasie cienko je rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) i wykrawać z niego okręgi (np. szklanką).
Na każdym krążku ułożyć łyżkę farszu.
Pierogi mocno skleić - dociskając widelcem i partiami wrzucać na osolony wrzątek (z dodatkiem odrobiny oleju).
 Gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Można podawać z uprzednio podsmażoną cebulą lub polane masłem/olejem.
 (Swoje pierogi zarumieniam na maśle.)
 
 Pierogi należy przechowywać przykryte oddychającą folią spożywczą - nie będą wysychały, a jeśli się zdecydujecie na mrożenie - polecam Wam torebki na mrożonki z suwakiem Stella.