czwartek, 9 marca 2017

Murzynek z mikrofalówki nadziany dżemem (babeczka z kubeczka w 5 minut)








Czasami zdarza się brak możliwości wyjścia do sklepu, brak chęci na wielkie pieczenie, jedno jajko w lodówce, niespodziewani goście lub apetyt na małą pyszność i wtedy przydałby się choć jeden kawałek ciasta...
Też u Was tak bywa lub podobnie?
Zawsze twierdzę, że nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło.. i z każdej sytuacji jest jakieś rozwiązanie.
 To ciastko jest tego dowodem!
Co prawda moja mama piecze najlepszego Murzynka, a przepis na niego możecie znaleźć tu - klik, to jednak warto przygotować na szybko choć jego namiastkę.
Babeczka także zachwyca smakiem, jest mocno czekoladowa, wilgotna i bardzo puszysta, a dodatkowo posiada pyszne nadzienie.
Polecam!

(Filiżanka/kubeczek/kokilka o pojemności minimum 200 ml)
1 jajko
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
 3 łyżki cukru
 3 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Dodatkowo:
1 łyżka dżemu/konfitury (u mnie czarna porzeczka 105% od Najtun)
Polewa:
3-4 kostki czekolady
1 łyżeczka mleka

 Jajko wbić do miseczki i roztrzepać za pomocą widelca.
 Dodać olej z mlekiem, a całość dokładnie połączyć. 
Następnie należy wsypać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. 
Wszystko porządnie wymieszać i przełożyć do filiżanki/kubeczka/kokilki nadającej się do użytku w kuchence mikrofalowej.
Na wierchu ułożyć dżem/konfiturę.
Naczynie wstawić do mikrofalówki, ustawić jej najwyższą moc (u mnie 750 W) i około 3-4 minuty (*).
W międzyczasie przygotować polewę.
Czekoladę rozpuścić z odrobiną mleka i rozsmarować po wierzchu gotowego ciastka.

(*) Czas "pieczenia" może różnić się w zależności od rodzaju kuchenki, dlatego warto obserwować rosnące ciastko. Bywa, że czasami u niektórych osób wystarczą 2 minuty, a u innych więcej.