poniedziałek, 27 marca 2017

Kokosanki z białek








Kokosanki te są idealnym pomysłem na wykorzystanie białek, które nie raz nam zostają po sporządzaniu innych przysmaków.
Ciasteczka mają wilgotny środek i chrupiący wierzch.
Jednym słowem reeewelacja!

(16 sztuk)
2 białka
40g cukru
40g masła
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 szczypta soli

Wiórki umieścić w misce, zalać roztopionym masłem i wymieszać tak, aby wszystkie były nim oblepione.
 Białka z solą ubić na sztywną pianę i nie zaprzestając ubijania - powoli łączyć z cukrem.
Na końcu wsypać mąkę.
Połowę białek dodać do wiórek i delikatnie wymieszać.
Gdy masa będzie jednolita - połączyć z resztą białek.
Za pomocą wilgotnych dłoni formować kulki (mniej więcej o wielkości orzecha włoskiego) i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
(Czasami używam szprycy do kremu - efekt na powyższych zdjęciach.)
Kokosanki piec około 15 minut w 180 stopniach.
(Piekarnik należy uprzednio rozgrzać. Upieczone ciastka powinny być zarumienione. Wiórki na zewnątrz stwardnieją podczas stygnięcia.)

Moje pierwsze kokosanki: