sobota, 4 marca 2017

Indyk z galaretką z praski/szynkowara








Przepis autorski (mój). 
Domowe wyroby są nie tylko smaczne, ale również... - naprawdę proste w przygotowaniu.
Wystarczą chęci, małe wskazówki i możemy się rozkoszować pysznym smakiem mięska.
Poniższy przepis jest bardzo łatwy, a wędlinka z indyka reeewelacyjna w smaku.
Mięso jest dobrze doprawione i ma odpowiednią, zwartą konsystencję.
Dodatkowo doskonale się kroi, nie rozpada i posiada mnóstwo smakowitej galaretki.
Jeśli nie macie szynkowara, to mogę polecić Wam sklep: tradismak.
Możecie tam nabyć mnóstwo produktów - przydatnych w kulinarnych poczynaniach z domowymi wyrobami.
Osobiście posiadam zestaw Singiel i Duet, które w pełni spełniają moje oczekiwania. 
Z przypraw dołączanych do zestawu również jestem zadowolona.  
Tu możecie zerknąć na inne moje przykładowe smakołyki - klik.
1,2 kg mięsa z indyka (bez skóry i kości)
Dodatkowo:
2 ząbki czosnku
 2 łyżeczki żelatyny (płaskie)
120 ml wody
2 łyżeczki soli (płaskie)
1,5 łyżeczki cukru pudru
3 łyżki majeranku (płaskie)
1 łyżeczka tymianku (płaska)
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
1/4 łyżeczki pieprzu naturalnego
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
 
Mięso z indyka należy delikatnie rozbić tłuczkiem i pokroić w kostkę.
Dodać posiekany czosnek, przyprawy, żelatynę oraz wodę.
  Całość dokładnie wyrobić, a następnie ściśle umieścić w prasce.
 (Wcześniej praskę można wysłać specjalnym woreczkiem. Ja czasami wyściełam zwykłym workiem/rękawem do pieczenia - rozciętym na dwie części.) 
Praskę/szynkowar zamknąć, zabezpieczyć klamrą dociskową i odstawić do lodówki na 24 godziny.
  Po tym czasie dno dużego garnka włożyć metalową kratkę (lub ręcznik - albo ścierkę), wlać wodę i wstawić praskę.
(Woda nie powinna osiągać więcej niż 1 cm od brzegu praski.)
Gotować 2-2,5 godziny - pod przykryciem.
(Temperatura wody nie może przekraczać 90 stopni. Najlepiej kontrolować ją odpowiednim termometrem. Końcowa temperatura wewnątrz praski nie powinna mieć więcej niż 72 stopnie.)
Po ugotowaniu praskę wyjąć (nie otwierać!), pozostawić do ostudzenia i schłodzić w lodówce (około 10 h lub całą noc).
Wystudzony farsz wyjąć z urządzenia (praskę odwrócić dnem do góry).
(Dla ułatwienia dno można polać wrzącą wodą).