sobota, 18 marca 2017

Gulasz z żeberek wieprzowych w sosie śmietanowo-koperkowym





Ostatnio chciałam kupić żeberka z myślą o ugotowaniu pysznej zupy, ale na ponad kilogramowy kawałek trafiła mi się jedynie... maluśka kostka.
Reszta to kawał mięcha!
Od razu wiedziałam, że zrobię gulasz...
Miał być najzwyklejszy w sosie własnym, ale mając w zamrażarce pokaźny zapas koperku - zdecydowałam się jednak na koperkowy ze śmietanką, którą po prostu uwielbiam.
Prosto i przede wszystkim... smaaacznie!
Polecam.

  1 kg mięsnych żeberek wieprzowych
1 duża cebula (duża)
  3 listki laurowe
  4 ziarenka ziela angielskiego
przyprawa rosołowa (bez glutaminianu sodu)
papryka słodka
sól, pieprz
Dodatkowo:
 1 pęczek koperku
200 ml śmietanki (u mnie 30%)
Ponadto:
mąka pszenna
  olej do smażenia
 
Mięso z żeberek pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką.
Następnie dokładnie obtoczyć je w mące i obsmażyć na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju.
Żeberka przełożyć do garnka (bez tłuszczu) i na tej samej patelni
zarumienić pokrojoną w piórka/kostkę cebulę.
Cebulę połączyć z mięsem, zalać wodą i dodać listki laurowe, ziele angielskie oraz dobrej jakości przyprawę rosołową.
Całość gotować (pod przykryciem) do miękkości (około 1,5 h) na małym ogniu. 
Na końcu gulasz połączyć z posiekanym koperkiem oraz rzadką śmietanką.
Danie doprawić do smaku i zagotować.
(W razie potrzeby sos można zagęścić mąką, ewentualnie przygotować zasmażkę (*).)

 (*) Na patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki).
Smażyć do nabrania złotego koloru.
Zasmażkę dodać do garnka (mieszając) wraz z majerankiem, papryką i odrobiną gałki muszkatołowej.
Gotować - aż sos zgęstnieje.