poniedziałek, 13 marca 2017

Dietetyczny sernik z jogurtem, miodem i galaretką (na zimno)





Przepis autorski (mój).
 Jeśli szukacie zdrowych interpretacji pysznych słodkości - to dobrze trafiliście!
 Zaprezentowany serniczek jest lekki, puszysty i po prostu smakuje rewelacyjnie.
 Zapewniam, że przypadnie do gustu nie tylko osobom starającym się zdrowo odżywiać, ale również wszystkim wielbicielom serników na zimno.
Można fit i smacznie?
Można!
Sami spróbujcie.

(Tortownica o średnicy 20-22 cm) (*)
500g mielonego twarogu (chudego)
400 ml jogurtu naturalnego (gęstego)
miód (płynny, wg smaku; można zastąpić ksylitolem lub syropem np. z agawy)
5 łyżeczek żelatyny (płaskich)
Wierzch:
1 galaretka bez cukru (u mnie truskawkowa)
2 łyżki ksylitolu

Galaretkę z ksylitolem przyrządzić wg przepisu z opakowania i pozostawić do ostudzenia.
(Zamiast 500 ml wody użyłam o 50 ml mniej.)
Przygotować masę serową.
  Żelatynę rozmieszać w niewielkiej ilości gorącej wody. 
Twaróg wymieszać z jogurtem i dosłodzić za pomocą miodu.
 Na końcu - do masy dodać przestygniętą żelatynę.
(Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.)
Dokładnie połączone składniki umieścić w formie i wstawić do lodówki, aby całość lekko zastygła.
Po tym czasie serniczek zalać tężejącą galaretką i schłodzić w lodówce.
Ciasto udekorować wg uznania.
 
(*) Tym razem przygotowałam serniczki w kształcie serduszek. Wyszły mi 3 sztuki o wymiarach około 15 x 16 cm.