niedziela, 12 marca 2017

Boczek z rękawa (pieczony)





Przepis autorski (mój).
 Prosta i szyba wersja na pieczony boczek, który idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu - z chlebem.
Mięso wychodzi aromatyczne, soczyste i mięciutkie...
Możecie je doprawić na własny smak.
Polecam!

1 kg boczku wieprzowego
2-3 ząbki czosnku
Przyprawy: (mogą być wg gustu)
2 liście laurowe 
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska)
1/3 łyżeczki kolendry
1/3 łyżeczki tymianku
1/3 łyżeczki kurkumy
Dodatkowo:

 Umyty i osuszony boczek natrzeć przyprawami i naszpikować czosnkiem (w mięsie zrobić małe nacięcia i powpychać w nie małe kawałki czosnku).
Na wierzchu ułożyć liście laurowe.
Całość umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do piekarnika.
 Piec około 1,5 godziny w 180 stopniach.