piątek, 3 marca 2017

Banan w panierce herbatnikowej (na ciepło z bitą śmietaną)








Przepis autorski (mój).
Ten deser powstał już jakiś czas temu - pod wpływem chwili i do dziś często go przyrządzam.
Smakuje obłędnie, szczególnie na ciepło z bitą śmietaną!
Koniecznie sami spróbujcie.

(2-3 porcje)
2 banany
sok z cytryny/limonki
Panierka:
1 jajko
2 łyżki mleka/wody
60g herbatników (około 5 sztuk)
Dodatkowo:
olej kokosowy do smażenia
bita śmietana

Herbatniki należy pokruszyć na miał (użyłam malaksera), a jajko roztrzepać z mlekiem lub wodą.
Banany pokroić w plasterki i delikatnie skropić sokiem z cytryny/limonki.
Następnie każdy kawałek dokładnie obtoczyć w jajku oraz ciasteczkowych okruszkach.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron - do zarumienienia się.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać na ciepło z bitą śmietaną.
(Banany po ostudzeniu również smakują rewelacyjnie.)