środa, 29 marca 2017

Babka mocno migdałowa (z migdałami, masłem i mąką migdałową)




 Przepis autorski (mój).
Babka jest przepyszna i już podczas przygotowywania po prostu... obłędnie pachnie!
Masło migdałowe - oprócz walorów smakowych, nadaje ciastu piękny kolor i lekko wilgotną konsystencję.
Do tego odrobina mąki migdałowej, same migdały i polewa z białej czekolady...
Rewelacja!
Taki wypiek sprawdzi się o każdej porze roku, ale jeśli chcecie zachwycić swoich bliskich - to polecam specjalną formę do babki i piękną dekorację świąteczną.

(Keksówka o wymiarach 10,5 x 23,5 cm lub mała forma do babki)
50g masła/margaryny
 100g cukru
1 łyżka cukru waniliowego (polecam domowy - klik
 3 jajka
 120g mąki pszennej
20g mąki migdałowej (*)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
Wierzch:
polewa z białej czekolady (użyłam gotowej - Helio)
płatki migdałowe do dekoracji

Miękkie masło utrzeć z masłem orzechowym i dwoma cukrami.
 Następnie wbić jajka i po wymieszaniu wsypać mąki połączone z proszkiem do pieczenia. 
Na końcu do jednolitej masy należy wmieszać płatki migdałowe.
Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą/mąką migdałową) i wstawić do lekko rozgrzanego piekarnika.
Piec około 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
(Zbyt długo pieczone ciasto może być odrobinę za suche.)
Gotową babkę udekorować polewą i płatkami migdałowymi.

(*) Jak pominiecie mąkę migdałową to nie będzie wielkiej tragedii. Co prawda wpływa ona na smak, ale i bez niej ciasto będzie smaczne. Jednakże jeśli ją posiadacie - użyjcie!
(**) Można użyć posiekanych migdałów bez skórki.