niedziela, 26 lutego 2017

Tort Di z wafelkami i kokosowym kremem z kaszy manny















 Przepis autorski (mój).
To ciasto wymyśliłam spontanicznie i baaardzo dawno...
Kiedyś często wymyślałam takie cuda - korzystając z produktów, które miałam w zasięgu wzroku.
Co do tortu...
Jest naprawdę przepyszny i na stałe zagościł na liście moich wypieków.
Biszkopt zawsze pięknie wyrasta, a krem z kaszy... można jeść dosłownie łyżką.
Czasami muszę go dorabiać - jak wszyscy zaczną próbować to zostaje połowa, a bywa..., że i mniej.
Do tego chrupiące wafelki, aromat kokosu i... ciasto znika w ekspresowym tempie.
Zresztą sami koniecznie spróbujcie!

(Tortownica o średnicy 23 cm
lub blacha o wymiarach 15 x 25 cm)
Biszkopt:
5 jajek
1,5 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Krem:
  2 i 2/3 szklanki mleka
1 szczypta soli
  6 łyżek kaszy manny
  4 łyżki wiórek kokosowych
  200
g masła
  3/4 szklanki cukru pudru (można mniej)
20 ml alkoholu smakowe
go (użyłam likieru toffi)
1-2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
Nasączenie (*):
60 ml alkoholu
smakowego (użyłam likieru toffi) 
woda (u mnie 60-70 ml)
1-2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
  Dodatkowo:
60g wafelków w czekoladzie Lusette
Wierzch:
30g wiórek kokosowych
3-4 łyżki cukru
2 łyżki masła
Dekoracja:
wafelki Lusette
wiśnie kandyzowane (opcjonalnie)

Upiec biszkopt.
Jajka utrzeć z cukrami i olejem, a następnie dodać mąkę oraz proszek.
Całość dokładnie wymieszać i przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia.
Piec (w roz
grzanym piekarniku) przez około 25-30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Po ostudzeniu ciasto przekroić na 3 części.
Przygotować krem.
  2 szklanki mleka zagotować z solą.
W pozostałym rozmieszać kaszę manną i przelać do wrzącego mleka.
Mieszając - gotować do zgęstnienia masy.
Na samym końcu należy wsypać wiórki kokosowe, wymieszać i odstawić do ostudzenia.
Po tym czasie masło z cukrem
utrzeć do puszystości i małymi porcjami połączyć z zimną kaszą.
Pod koniec dodać alkohol oraz sok z cytryny.
Całość wstawić do lodówki, aż krem z
gęstnieje i podzielić go na 3 części.
Przygotować nasączenie.
Alkohol połączyć z wodą (ilość wody zależy od preferencji smakowych) i opcjonalnie z sokiem z cytryny.
Przygotować wierzch.
 Na patelni rozgrzać masło, a następnie dodać cukier z wiórkami.
Wszystko razem uprażyć na lekko złoty kolor.
(Uważać, aby nie przypalić.)
Złożyć ciasto.
Spód delikatnie nasączyć, posmarować kremem, ułożyć pokrojone wafelki, przykryć kolejną częścią ciasta, nasączyć, posmarować kremem, posypać wafelkami, przykryć ostatnim blatem biszkoptu, nasączyć, a boki oraz wierzch tortu posmarować pozostałą ilością kremu.
Dodatkowo w wierzch wklepać uprażone wiórki.
Całość udekorować wafelkami i schłodzić w lodówce.

(*) Jeśli nie chcecie używać alkoholu - do nasączenia użyjcie naparu z kawy lub samej wody - wymieszanej z sokiem z cytryny.


Moje pierwsze ciasto - z tego przepisu: