sobota, 18 lutego 2017

Spaghetti z marchewki z miodem, koperkiem i płatkami lnianymi





Przepis autorski (mój).
 Tak przyrządzona marchewka może być idealnym dodatkiem do mięsa, ryby lub lekkim posiłkiem w wersji solo.
Dodatkowo wzbogaciłam ją płatkami lnianymi, które zawierają mnóstwo kwasów tłuszczowym omega-3, błonnika oraz wartościowego dla naszego organizmu - białka.
Marchewkę możecie pociąć za pomocą obieraczki lub specjalnej tarki, lecz ja poszłam na łatwiznę i użyłam gotowej mieszanki.
Marka Fit&Easy wprowadza na rynek zupełną nowość - makarony w 100% ze świeżych warzyw!
 Nie zawierają one konserwantów, ani żadnych sztucznych barwników, a oprócz tego pięknie prezentują się na talerzu. 
Kolorowe i bardzo długie paski przypominają swoim kształtem spaghetti. 
Makarony z surowych warzyw od Fit&Easy są gotowe do spożycia, nie wymagają obróbki termicznej, ale można je także smażyć, blanszować, krótko gotować lub zapiekać.

150g spaghetti z marchewki (1/2 opakowania Fit&Easy)
2 łyżeczki masła
1 łyżka oleju
1 łyżeczka miodu
sok z cytryny
2 łyżki posiekanego koperku
sól
świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
płatki lniane do posypania (do nabycia w Zdrowym Markecie 24)
Opcjonalnie:
natka pietruszki

Marchewkę przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i 1 łyżeczką masła.
 Dodać miód, sól oraz świeżo mielony pieprz.
Całość dokładnie wymieszać i poddusić (najlepiej pod przykryciem) przez kilka minut.
 (Marchewka powinna być al dente.)
Pod koniec wmieszać pozostałe masło i odrobinę soku z cytryny.
Marchewkę doprawić do smaku i połączyć z posiekanym koperkiem.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu (na ciepło) posypaną płatkami lnianymi i opcjonalnie natką pietruszki.







#fitandeasy  #makaronyzwarzyw