wtorek, 14 lutego 2017

Sałatka ryżowa z paluszkami surimi i nutą curry




Przepis autorski (mój).
 Jest wiele wariacji, jeśli chodzi o sałatki ryżowe z curry.
Praktycznie wszystkie zawierają kurczaka, a ja miałam ochotę użyć paluszków surimi.
W taki sposób powstała bardzo pyszna i w ogromnej ilości zaprezentowana sałatka.
Myślałam, że połowa się zmarnuje, ale nie - całość zniknęła ekspresowo!
Koniecznie sami spróbujcie!

(Bardzo duża miska)
200g (2 torebki) ryżu
300 paluszków surimi
1 puszka kukurydzy
3 ogórki konserwowe (użyłam w zalewie curry - Dagoma)
1 pęczek szczypiorku
curry
sól, pieprz
  Dodatkowo:
majonez

Ryż ugotować (w osolonej wodzie, na sypko) wg przepisu z opakowania i pozostawić do ostudzenia.
Kukurydzę odcedzić z zalewy, natomiast paluszki surimi pokroić na mniejsze kawałki, ogórki w kostkę, a szczypiorek drobno posiekać.
Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i połączyć z majonezem.
Sałatkę doprawić curry, solą oraz pieprzem, a przed podaniem schłodzić w lodówce.