piątek, 3 lutego 2017

Sałatka duńska z makaronem




 Sałatka jest prosta i smaczna.
Przyznam, że również doskonale syci!
Przepis posiadam ze starych zapisków (robię po swojemu) i nie mam pojęcia skąd wzięła się jej nazwa...
Wiem jedno - warto ją przygotować!
Koniecznie sami spróbujcie!

 250g makaronu (najlepiej typu: kolanka, muszelki, rurki)
 250g opakowania mrożonej marchewki z groszkiem
200g kiełbasy (najlepiej drobiowej; może być nawet mortadela)
1 papryka czerwona 
1 papryka zielona
1 cebula (mała)
1/2 puszki kukurydzy
1/2 pęczka natki pietruszki/koperku
Dodatkowo:
majonez + jogurt naturalny (w proporcji 1:1)
sól, pieprz

Makaron ugotować według przepisu z opakowaniu i pozostawić do ostudzenia.
Natomiast marchewkę z groszkiem należy gotować (w osolonej wodzie) przez 4 minuty.
 Kukurydzę odlać z zalewy, natkę pietruszki/koperek posiekać, a resztę składników pokroić w kostkę.
 Wszystko wmieszać w dużej misce i połączyć z jogurtem oraz majonezem.
Całość doprawić do smaku i wstawić do lodówki - minimum na 1 godzinę.