wtorek, 7 lutego 2017

Owsianka nocna z miodem - wersja podstawowa (Muesli Birchera, czyli owsianka bez gotowania)






Autorem nocnej owsianki jest szwajcarski lekarz - dr Maximilian Bircher-Benner.
 Doszedł on do wniosku, że płatki owsiane podczas gotowania tracą swoją wartość odżywczą i przygotowana z nich owsianka ma wyższy indeks glikemiczny niż owsianka, która jest przyrządzona bez gotowania. 
Swoim pacjentom zalecił jej jedzenie - z suszonymi i świeżymi owocami, orzechami oraz jogurtem naturalnym. 
Właśnie w taki sposób powstało słynne Muesli Birchera, które dodatkowo rozpowszechniła Helena Rubinstain, nazywając owsiankę Sałatką Piękności.
W praktyce - owsianka nocna jest bardzo wygodna i właściwie robi się sama, gdy my sobie smacznie śpimy.
Wieczorem wystarczy przygotować kilka składników, a rano już mamy gotowy i pożywny posiłek. 
Poniżej przedstawiłam moją, podstawową wersję, którą można modyfikować według własnych upodobań i smaku.
Możecie też użyć innego rodzaju płatków, ale nie błyskawicznych.
Owsiankę przeważnie dosładzam miodem, gdyż miód zalany wieczorem (co prawda wodą, ale mleko też się sprawdzi) i odstany przez noc dostarcza naszemu organizmowi wiele korzyści i jest doskonałym lekiem na wiele dolegliwości.
Polecam takie zdrowe śniadanko!

(1 duża/2 mniejsze porcje na gęsto)
90g płatków owsianych górskich (3/4 szklanki o pojemności 200 ml)
250 ml mleka (*)
1 łyżka miodu

 Wieczorem do miseczki (**) wsypać płatki owsiane.
Płatki zalać mlekiem, dodać miód i wymieszać. 
Całość przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce.
(Niekoniecznie do lodówki.)
Rano płatki przemieszać i opcjonalnie podgrzać, ale nie gotować.
Można podawać z ulubionymi dodatkami, np. ze świeżymi owocami.

(*) Można użyć wody, ale ze względu na smak zalecam jogurt, mleko roślinne bądź zwierzęce.
 Podana ilość jest dostosowana do owsianki, na gęsto, więc jeśli wolicie rzadszą - dolejcie więcej płynu.
(**) Można użyć słoiczka z nakrętką, wtedy mamy szybkie i zdrowe śniadanie, np. do pracy.