piątek, 10 lutego 2017

Owsianka nocna toffi z krówkami (bez gotowania)




Przepis autorski (mój).
O owsiance nocnej już wspominałam (klik).
Jej wersja podstawowa jest już bardzo smaczna, a ta - o smaku toffi...
Taką owsiankę mogłabym jeść nawet i kilka razy dziennie.
Zresztą sami spróbujcie!

(2 porcje)
90g płatków owsianych górskich (3/4 szklanki o pojemności 200 ml)
300 ml mleka (*)
Dodatkowo: 
syrop toffi (do smaku; polecam Victoria Cymes)
2-3 cukierki toffi lub krówki

 Wieczorem do miseczki (**) wsypać płatki owsiane.
Płatki zalać mlekiem i wymieszać. 
Całość przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce.
(Niekoniecznie do lodówki.)
Rano płatki opcjonalnie podgrzać (ale nie gotować) i wymieszać z syropem toffi.
Na końcu dodać pokrojone cukierki.

(*) Można użyć wody, ale ze względu na smak zalecam jogurt, mleko roślinne bądź zwierzęce.
(**) Można użyć słoiczka z nakrętką, wtedy mamy szybkie i zdrowe śniadanie, np. do pracy.