czwartek, 9 lutego 2017

Makaron mie z mięsem mielonym i grzybami mun









Przepis autorski (mój).
Ja i dania azjatyckie?
Przyznam, że baaardzo lubię, ale nie wszystkie składniki mi w nich odpowiadają, bo np. uwielbiam imbirowe słodkości, ale już zupa z dodatkiem imbiru, czy imbir marynowany - nie przedzie.
W szafce posiadam mały zapas produktów House of Asia, więc chciałam stworzyć taką potrawę, która posiadałaby azjatycką nutkę i smakowała mi i mojej, wybrednej rodzinie.
Udało się.
Obiad wyszedł rewelacyjny, idealnie skomponowany w smaku i dodatkowo - bardzo szybki w przygotowaniu.
Już wiem, że za kilka dni będzie powtórka!
Koniecznie sami spróbujcie!

(4-5 porcji)
500g mięsa mielonego
1 marchewka
1 cebula
125g makaronu mie (lub innego chińskiego)
15g grzybów mun
1/2 pęczka natki pietruszki
Dodatkowo:
1-2 łyżeczki sosu z czarnym pieprzem lub pasty Tom Yum (wg smaku)
sos sojowy
sól, pieprz (opcjonalnie)
Ponadto:
olej do smażenia (użyłam oleju do woka - z ryżu i chili)

Cebulę pokroić w piórka, a marchewkę w paseczki.
Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju i wrzucić mięso mielone, które mieszając - należy doprowadzić do delikatnego obsmażenia.
(W międzyczasie można dodać odrobinę sosu sojowego i pieprzu.) 
Dodać cebulę oraz marchewkę. 
Całość przemieszać, przykryć i smażyć około 10 minut.
W międzyczasie ugotować makaron - wg przepisu z opakowania, natomiast grzybki mun zalać wrzątkiem i odstawić do momentu, aż zmiękną.
Makaron po odcedzeniu, przelać zimną wodą i z grzybami oraz posiekaną natką pietruszki przełożyć do zawartości patelni.
 Wszystko razem delikatnie wymieszać, doprawić sosem z czarnym pieprzem lub pastą Tom Yum, sosem sojowym i opcjonalnie solą ze świeżo zmielonym pieprzem.
(Należy uważać, aby nie przesadzić z ostrością potrawy.)
 Danie odrobinę poddusić i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Do potrawy polecam produkty (makaron mie, grzybki mun, sos z czarnym pieprzem, pasta Tom Yum, sos sojowy, olej do woka - z ryżu i chili) House of Asia.