poniedziałek, 6 lutego 2017

Mąka z żołędzi - kilka informacji, właściwości i zastosowanie






Zanim na blogu traficie na mój przepis z użyciem mąki żołędziowej, to postanowiłam opisać ją Wam w osobnym poście.
Myślę, że warto przeczytać poniższe informacje, ponieważ pomimo wielu właściwości odżywczych - nie wszyscy ją polubią.

Dlaczego?

  Ze względu na swój charakterystyczny, lekko ziemisty smak, który posiada lekką goryczkę.
Przyznam, że jest wyczuwalny w potrawach, która zawierają mąkę żołędziową.
Dla mnie osobiście mąka ta idealnie sprawdza się w wypiekach i placuszkach z korzenną nutą.
W reszcie należy ją po prostu zaakceptować.

Dodam jeszcze, że z mąką żołędziową trzeba umieć się obchodzić, gdyż nie wsiąka ona płynów i jest trudna do wymieszania, dlatego wartą ją łączyć ze składnikami lepkimi - takimi jak jajka, czy ziemniaki. 
Po obróbce termicznej delikatnie twardnieje i zmienia kolor potrawy (moje placuszki wyszły jakby czekoladowe). 
Idealnie też sprawdzi się w wypiekach z owocami, bo dzięki niej możemy uniknąć zakalca.

I jeszcze jedno...

Mąka z żołędzi jest mąką bezglutenową!

Kilka ciekawostek:

Mąka z żołędzi była dawniej używana jako pokarm, szczególnie w czasach gdy brakowało jedzenia. Współczesne badania potwierdziły jej wysoką wartość odżywczą oraz zawartość cennych dla zdrowia składników.

 W porównaniu z mąką zbożową jest kilkakrotnie bogatsza w potas, wapń i magnez, czyli bardzo ważne dla zdrowia składniki mineralne. 

Mąka ta jest bogata w witaminy z grupy B. 
Zawiera także dużo cennego dla funkcjonowania przewodu pokarmowego błonnika oraz ponad  5% nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Wartość odżywcza: 

322 kcal/1355 kJ w 100g produktu

 Zawartość podstawowych składników w suchej masie:
  
- sód 17 mg/kg
- potas 4500 mg/kg
- fosfor 730 mg/kg
- wapń 740 mg/kg
- magnez 340 mg/kg
- błonnik 16,8 %
- białko 4,1 %
- kwasy tłuszczowe  5,1 %
- sole mineralne 1,2 %
- węglowodany 72,8 %

 Sposób użycia:

Mąkę żołędziową można wykorzystywać jako uszlachetniający dodatek do mąki zbożowej w proporcji 2/3 mąki zbożowej i 1/3 mąki żołędziowej - do wypieku chleba, bułek, ciasteczek oraz innych wyrobów.

Można ją wykorzystać także do wszystkich dań - gdzie normalnie dodaje się mąkę zbożową, np jako dodatek do:
-makaronu
 - omletów z jaj
- placków ziemniaczanych (dodając do 2/3  tartych ziemniaków 1/3 mąki z żołędzi)

Z własnego doświadczenia wolę dodać odrobinę mniej mąki żołędziowej niż 1/3 całości mieszanki mącznej.

Dostępność:

 Mąkę żołędziową można przygotować w warunkach domowych, ale osobiście idę na łatwiznę i kupuję ją w sklepie.
Niestety jest trudno dostępna i przeważnie do nabycia w sklepach ze zdrową, żywnością - choć nie we wszystkich.

Ja w swoją zaopatrzyłam się na stronie Zdrowego Marketu 24 - klik.

Przepisy z mąką żołędziową:

Tu - klik, możecie znaleźć moje propozycje na zastosowanie mąki z żołędzi.