czwartek, 16 lutego 2017

Kremowy omlet z ricottą i zielonym groszkiem






Przepis autorski (mój).
Uwielbiam serek mascarpone oraz ricottę i jak mam w lodówce - serki te jem po prostu łyżką.
Tym razem odrobinę ricotty zachowałam do omletu, który zawsze robię, gdy mam tylko okazję.
Jest przepyszny, taki delikatny - wprost rozpływający się w ustach.
Idealnie komponuje się ze słodkawym zielonym groszkiem i ostrością szczypiorku.
Zresztą sami spróbujcie!
Inny, bardziej tradycyjny omlet znajdziecie tu: klik.

(Omlet o średnicy 24 cm)
 3 jajka 
60g serka ricotta
sól, pieprz
Dodatkowo: 
3 łyżki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
3 łyżki posiekanego szczypiorku
Ponadto:
1 łyżka masła do smażenia

Jajka ubić do puszystości, a następnie dokładnie zmiksować z serkiem ricotta.
Całość doprawić do smaku.
  Masę jajeczną przelać na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym masłem.
Gdy omlet odrobinę zetnie się - należy posypać go zielonym groszkiem (*) oraz szczypiorkiem.
Całość smażyć na małym ogniu, pod przykryciem do momentu otrzymania ściętego wierzchu.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionym sosem, bądź świeżymi warzywami.

(*) Mrożony groszek należy uprzednio rozmrozić.
 
 
Polecam indukcyjną patelnię granitową Ballarini BOLOGNA GRANITIUM.
Wyróżnia się ona solidnym wykonaniem i doskonałą jakością.
Szczególną uwagę zwraca dno - promieniście rozchodzący się wzór, wzmocnienie stalą nierdzewną oraz grubość 3,5 mm powoduje znakomitą dystrybucję oraz magazynowanie ciepła w naczyniu.
 Dzięki temu smażenie jest krótsze i bardziej oszczędne.
Od siebie dodam jeszcze, że na patelni tej można smażyć bez tłuszczu, lecz do omletu - celowo dodałam łyżkę masła, co jeszcze bardziej podkreśliło jego delikatny smak.
Omlet szybko i równomiernie usmażył się, nie przypalił i doskonale odchodził od dna oraz brzegów patelni.
Patelnia jest świetna i watra swojej ceny.