poniedziałek, 27 lutego 2017

Koktajl jogurtowo-pomidorowy z natką pietruszki i płatkami drożdżowymi (bomba witaminowa)







Przepis autorski (mój)
Ten koktajl to mega źródło witamin i rewelacyjny smak!
Będąc w ciąży, uwielbiam takie mieszanki i codziennie staram się, aby mojemu organizmowi niczego nie zabrakło.
Wy, w taki sposób możecie zwiększyć swoją odporność i dostarczyć sobie wielu cennych witamin i składników odżywczych.
I co najważniejsze - w sposób naturalny!
Pozwolę sobie krótko opisać poszczególne składniki...
Sok pomidorowy - zawiera likopen, czyli przeciwutleniacz, który pomaga zapobiegać nowotworom, osteoporozie i innym chorobom cywilizacyjnym.
 Pomidory są również bogate w witaminy A, C i K - pomagające zapobiegać krwotokom, a także kwas nikotynowy, który obniża poziom cholesterolu.
Jogurt naturalny - ze względu na dużą zawartość wapnia, wzmacnia kości i jest łatwo przyswajalny, a także korzystnie wpływa na florę bakteryjną naszego przewodu pokarmowego. 
 Natka pietruszki - ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na proces trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego. 
Jest doskonałym źródłem witaminy A, C oraz żelaza. 
Dodam, że jedna łyżka stołowa natki - zaspokaja  dzienne zapotrzebowanie właśnie na witaminę C.
 Płatki drożdżowe nieaktywne - to bezpieczne dla zdrowia (i kobiet w ciąży) nieaktywne drożdże (zwykłych drożdży nie wolno jeść na surowo), które mają delikatny zapach i smak. 
 Są bogate w wiele witamin i minerałów, zawierają: witaminy z grupy B (B1, B2, B3 i B8), witaminy H (biotyna) i D, chrom, kobalt, mangan, cynk, miedź, żelazo, wapń, magnez, fosfor, sód, selen. 
Koniecznie "doładujcie się" taką dawką dobroci!

(2 porcje)
250 ml soku pomidorowego (polecam Victoria Cymes)
250 ml jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
 1 pęczek natki pietruszki
1-2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (do nabycia w eSłoneczku)
Opcjonalnie:
sól himalajska/morska, pieprz 

Natkę pietruszki należy bardzo drobno posiekać - nożem lub za pomocą blendera.
(Koktajl przygotowywałam w misie malaksera.)
Jogurt dokładnie wymieszać z sokiem pomidorowym, a następnie z natką i płatkami drożdżowymi.
Koktajl można doprawić do smaku.
Spożywać bezpośrednio po przygotowaniu.