niedziela, 26 lutego 2017

Indukcyjna patelnia granitowa Ballarini z linii Bologna Granitium - recenzja





Przyznam, że już posiadałam swoje ulubione patelnie, które jak sądziłam były niezawodne.
Niestety, ale często używałam każdej z nich i po sporym kawałku czasu - dobrze byłoby je już wymienić.
Tym  bardziej, że nie tylko ja korzystałam z patelni, a nie wszyscy domownicy też o nie dbali.

Ciężko było mi znaleźć idealną patelnię, bo przyznam, że w tej kwestii jestem dość wymagającą osobą.

Jednakże po kilku tygodniach intensywnego użytkowania doszłam do wniosku, iż prezentowana patelnia jest doskonała i spełnia moje oczekiwania!

Co jest w niej takiego wyjątkowego?

Przeczytajcie poniższy opis i na końcu moje spostrzeżenia!


Linia Bologna Granitium:

Naczynia granitowe z tej serii wyróżniają się solidnym wykonaniem i oryginalnym włoskim wzornictwem.
Na szczególną uwagę zasługuje ich dno, czyli promieniście rozchodzący się wzór, wzmocnienie stalą nierdzewną oraz grubość 3,5 mm.
Wszystkie te elementy powodują znakomitą dystrybucję oraz magazynowanie ciepła w naczyniu. 
Oznacza to krótsze i bardziej oszczędne smażenie.

Naczynia Bologna przystosowane są do używania na kuchenkach indukcyjnych - oraz na każdym innym źródle ciepła.

Powierzchnia patelni pokryta jest powłoką granitową, wzmacnianą drobinkami mineralnymi. 
Dzięki temu patelnia charakteryzuje się wysoką odpornością na zarysowania, czy ścieranie i umożliwia całkowicie beztłuszczowe smażenie, co ważne jest dla osób ceniących zdrowy styl życia.

Linię naczyń Bologna można szczególnie polecić osobom, które przy intensywnym użytkowaniu doceniają niezawodność sprzętu.

Powierzchnia patelni:

Patelnia pokryta jest wysokiej jakości powłoką non-stick Granitium

Oznacza to:

    - wysoki stopień nieprzywieralności
    - dodatkowa warstwa cząstek mineralnych, zwiększająca odporność na uszkodzenia i zarysowania
    - możliwość smażenia bez dodatku tłuszczu
    - wysoką odporność na niszczące działanie zmywarki
    - łatwość ręcznego czyszczenia powierzchni patelni
    - bezpieczeństwo dla zdrowia i środowiska - nie zawiera PFOA, związków niklu ani metali ciężkich


Dno patelni:

Dno wykonane z wysokiej jakości aluminium oraz stali nierdzewnej
 Dzięki temu patelnia znakomicie nadaje się do stosowania w kuchenkach indukcyjnych (oraz wszystkich innych). 
Dwuwarstwowość oraz oryginalny wzór dna zapewniają doskonałą dystrybucję ciepła, a jego grubość pozwala zmagazynować temperaturę w naczyniu.


Uchwyt:

Cechy:

    - ergonomiczny, nienagrzewający się
    - łączenie wzmocnione stalą nierdzewną
    - możliwość zawieszenia naczynia na haczykach kuchennych

 Thermopoint:

 Jest to wskaźnik temperatury patelni, który ułatwia smażenie.
Thermopoint informuje, kiedy naczynie jest wystarczająco rozgrzane i pomoże także określić moment wystudzenia patelni - wtedy można bezpiecznie ją oczyścić.



Materiał:

Patelnia Bologna wykonana jest z wielowarstwowego, kutego aluminium wysokiej jakości. 
Dno zostało wzmacniane stalą nierdzewną, a powłoka non-stick wzbogacona cząstkami mineralnymi.

 Wymiary:

Produkt dostępny w rozmiarach: 20 cm, 24 cm, 28 cm, 32 cm.

Dodatkowe informacje:

Rodzaj patelni - płytka
Linia - Bologna Granitium
Przeznaczenie - do smażenia bez tłuszczu
Źródło ciepła - kuchenka ceramiczna, kuchenka elektryczna, kuchenka gazowa, kuchenka halogenowa, płyta indukcyjna
Powłoka zapobiegająca przywieraniu potraw - tak
Rodzaj powłoki - granitowa
Przystosowanie do kuchenek gazowanych - tak
Przystosowanie do kuchenek elektrycznych - tak
Przystosowanie do kuchenek ceramicznych - tak
Przystosowanie do kuchenek halogenowych - tak
Przystosowanie do kuchenek indukcyjnych - tak
Przystosowanie do piekarnika - tak
Uchwyt - z tworzywa sztucznego
 Thermopoint - tak
Czyszczenie przy użyciu zmywarek - tak
Gwarancja - 5 lat
Kraj produkcji - Włochy


Moje zdanie:

Jak już wspomniałam - patelnia ta doskonale sprawdziła się w mojej kuchni.
Powłoka jest bezpieczna dla zdrowia i nic na niej nie przywiera - nawet smażąc bez tłuszczu.
Naprawdę intensywnie ją użytkowałam - sprawdzając na przeróżnych potrawach i za żadnym razem mnie nie zawiodła.
 Dodatkowo fajną rzeczą jest thermopoint, czyli wskaźnik temperatury patelni.
Wskaźnik ten - pod wpływem temperatury zmienia kolor i usprawnia smażenie oraz bezpieczne czyszczenie sprzętu.
A mycie jej to sama przyjemność, w porównaniu do innych patelni.
Co prawda myję ją ręcznie i nie wiem jak to jest ze zmywarką, ale myślę, że skoro zwykła gąbka z łatwością sobie radzi to i taki sprzęt też nie zawiedzie.
Producent zezwala na używanie metalowych narzędzi, lecz ja wolę silikonowe i drewniane.
Jak dotąd moja patelnia wygląda jak nowa!
Hmmm... 
Opisałam Wam same zalety, ale żeby nie było tak kolorowo - znalazła się i jedna wada, jeżeli cenę około 189 zł za średnicę 24 cm - mogę nazwać minusem.
W sumie ja ją pomijam, bo za taką jakość produktu warto zapłacić nawet o wiele więcej.
To inwestycja na lata, która uprzyjemni każde smażenie!
Obowiązkowo kupię sobie jeszcze jedną patelnię z tej serii, gdyż muszę wymienić jeszcze swoją mniejszą!


Zapraszam Was również do zapoznania się z przepisem na pyszny omlet - klik.