niedziela, 19 lutego 2017

Galaretka z syropu wiśniowego







 Pyszny i prosty pomysł na szybki deser?
Tak, ta galaretka spełnia wszystkie wymienione kryteria.
I przyznam, że lepiej smakuje od tych kupowanych w torebkach, a przy tym nie zawiera konserwantów.
Oczywiście musicie zwrócić uwagę na skład syropu.
Spróbujecie?

 (2 porcje)
 350 ml wody
 150 ml syropu wiśniowego (u mnie Victoria Cymes)
3 łyżeczki żelatyny
sok z cytryny
Dodatkowo:
bita śmietana
świeże owoce

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, a następnie wymieszać z syropem. 
Całość doprawić do smaku sokiem z cytryny i przelać do szklaneczek/pucharków.
Deser wstawić do lodówki - do momentu całkowitego stężenia galaretki.
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną oraz opcjonalnie świeżymi owocami.