poniedziałek, 2 stycznia 2017

Sałatka z makaronem, kurczakiem, kapustą pekińską i świeżym ogórkiem - wersja warstwowa i mieszana









Przepis autorski (mój).
Jakiś czas temu miałam ochotę na sałatkę, która idealnie połączyłaby makaron, kurczaka, kapustę pekińską, świeżego ogórka i... majonez.
Taka moja zachcianka.
Właśnie w taki sposób powstała zaprezentowana sałatka, która pomimo ogromnej porcji - zniknęła ekspresowo.
Wszystkim smakowała i co raz musiałam znajomym podawać mój spontaniczny przepis.
Rewelacyjnie smakuje w wersji warstwowej i mieszanej!
Spróbujecie?

(Bardzo duża porcja)
300g ugotowanego makaronu (w osolonej wodzie; u mnie świderki)
300g pieczonej/smażonej piersi z kurczaka
250g świeżego ogórka
150g papryki konserwowej (u mnie z Dagomy)
1 puszka kukurydzy
 Dodatkowo:
majonez + gęsta śmietana (w proporcji 1:1)
sól, pieprz
Opcjonalnie:
szczypiorek

Pierś z kurczaka należy pokroić w kostkę, paprykę drobniej, ogórka w pół plasterki, kapustę posiekać, a kukurydzę odcedzić z zalewy.
Sałakę można przygotować na dwa sposoby: składniki ułożyć warstwowo lub po prostu razem wymieszać.
Wersja warstwowa.
Śmietanę połączyć z majonezem oraz doprawić za pomocą soli i pieprzu.
W dużej misce ułożyć warstwowo (*) poszczególne składniki: makaron, kapustę pekińską, sos, kukurydzę, paprykę, ogórka, sos.
Warstwy można dwu lub kilkakrotnie powtórzyć.
Całość polać resztą sosu i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Wersja mieszana.
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać z majonezem połączonym ze śmietaną.
Całość doprawić do smaku i udekorować posiekanym szczypiorkiem.

(*) Kolejność warstw można modyfikować.