środa, 25 stycznia 2017

Pomarańcze z miodem i cynamonem - deser marokański





Deser jest bardzo prosty, a do tego smakuje rewelacyjnie.
Idealnie odzwierciedla powiedzenie, że "w prostocie siła"!
Soczyste pomarańcze, słodki miód i aromatyczny cynamon...
Połączenie idealne i bardzo zdrowe.
Ponoć tak pomarańcze podaje się w Maroku.
Spróbujecie?

(1 porcja)
 1 pomarańcza
2 łyżki miodu (u mnie z eSłoneczka)
1/4 łyżeczki cynamonu

Miód delikatnie podgrzać i wymieszać z cynamonem.
Pomarańczę należy umyć i pokroić w plastry (około 1/2 cm), a następnie każdy kawałek obrać ze skórki oraz białych błonek. (*)
Wszystkie plasterki ułożyć na talerzu i polać cynamonowym, ciepłym miodem.
Całość odstawić na kilka minut, aby smaki "się przegryzły".

(*) Pomarańczę uprzednio można obrać, a następnie pokroić w plastry, ale powyższy sposób jest wygodniejszy i wtedy nie wycieka dużo soku.