środa, 4 stycznia 2017

Kurczak pieczony w sosie czosnkowym






Przepis autorski (mój).
Jeśli nie macie pomysłu, ani chęci na wymyślny obiad - skuście się na zaprezentowany przepis.
Kurczak smakuje rewelacyjnie i jest szybki w przygotowaniu.
Mięso rozpływa się w ustach - kusi delikatnością i cudownym aromatem.
Podczas pieczenia wytwarza się apetyczny sos, który idealnie łączy się z ziemniakami, makaronem, kaszą, czy ryżem.
Polecam!

1,5-1,8 kg dowolnych części z kurczaka (u mnie ćwiartki przecięte na połowę)
tymianek
papryka słodka
sól i pieprz
Dodatkowo:
około 400g sosu czosnkowego
Ponadto:
masło do wysmarowania formy

Kurczaka umyć, osuszyć i delikatnie natrzeć przyprawami.
Następnie mięso przełożyć do formy/naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
(Każda część kurczaka powinna leżeć obok siebie. Nie kłaść ich jedna na drugą.)
Całość zalać sosem czosnkowym i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 60-80 minut w 180 stopniach.
(W międzyczasie kurczaka można polewać sosem z formy/naczynia.)