wtorek, 31 stycznia 2017

Cytrynowa babka Gogo (składniki łatwe do zapamiętania)




Przepis jest bardzo stary i znalazłam go w swoich notatkach z wycinkami gazet.
Proporcje i same składniki łatwo zapamiętać, a samą babkę - szybko przygotować.
Przyznam, że jest pyszna i częsta w moim domu, ponieważ zachwyca swą lekkością i waniliowym smakiem.
Przypomina słodki biszkopt, dlatego tę słodycz zawsze przełamuję nutą cytryny i delikatnie gorzką polewą.
Koniecznie zapoznajcie z modyfikowanym przeze mnie przepisem i sami spróbujcie.

 6 jajek
    cukru tyle, ile zaważy 6 jajek
    mąki pszennej tyle, ile zaważą 4 jajka
    masła tyle, ile ważą 2 jajka
    1 cukier waniliowy (polecam domowy - klik)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
sok z 1/2 z cytryny
skórka z 1/2 cytryny
Polewa:
100g gorzkiej czekolady (*)
2-3 łyżki mleka

Białka należy oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania stopniowo wsypać cukier.
Następnie, nie przerywając miksowania - powoli dodać żółtka, sok z cytryny i kolejno mąkę, cukier waniliowy, skórkę cytrynową oraz proszek do pieczenia. 
Na końcu puszystą masę połączyć z uprzednio roztopionym i ostudzonym masłem.
 Ciasto przelać do formy (**) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
 Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez 45-60 min (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Czekoladę rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka i polać po ostudzonej babce.

(*) Do czekolady mlecznej można dodać odrobinę gorzkiego kakao.
(**) Babkę piekę w różnych formach - w tradycyjnej do babki, w keksówkach oraz w zwykłej blasze.
Tu użyłam keksówki o wymiarach 12 x 30 cm.