wtorek, 17 stycznia 2017

Ciasto makowe z czekoladą, migdałami i kremem mascarpone (tort)









 Ciasto te - to takie moje połączenie kilku przepisów, które już niejednokrotnie gościło na moim stole.
 Nic dziwnego, bo smakuje reeewelacyjnie - jest lekko wilgotne i cudownie aromatyczne.
Doskonale sprawdzi się przy każdej okazji, a nawet jako pyszny tort.
 Polecam!

(Tortownica o średnicy około 23-24 cm)
Ciasto:
1 szklanka maku + 1 i 1/4 szklanki mleka do zaparzenia maku
1 szklanka cukru
3 łyżki bułki tartej (płaskie)
2 łyżki zmielonych herbatników (można zastąpić bułką tartą)
 50g migdałów (bez skórki)
30g gorzkiej czekolady
5-6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
3 łyżki soku z cytryny
kilka kropel aromatu migdałowego
Krem:
300g serka mascarpone
150g śmietanki kremówki 30%
60g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
polewa czekoladowa

Upiec ciasto.
Opłukany mak należy zalać zagotowanym mlekiem i zostawić do przestudzenia.
Następnie mak osączyć i zmielić (2 razy) za pomocą maszynki z gęstym sitem (lub malakserem).
Żółtka z cukrem utrzeć do białości i połączyć z sokiem  z cytryny oraz aromatem migdałowym.
Do masy żółtkowej stopniowo dodawać mak, bułkę tartą, herbatniki, proszek do pieczenia, drobno posiekane migdały i startą czekoladę.
Całość dokładnie wymieszać i na końcu delikatnie połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę.
Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do średnio rozgrzanego piekarnika.
Piec (do tzw. "suchego patyczka") 45-60 minut w 175-180 stopniach.
Pod dokładnym ostudzeniu - ostrożnie przekroić na 2 blaty.
Przygotować krem.
Kremówkę ubić na sztywno - pod koniec ubijania dodając (stopniowo) cukier puder. 
Śmietankę wymieszać (partiami) z serkiem mascarpone - zmiksowanym z sokiem z cytryny.
 Następnie ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować go kremem i przykryć kolejnym blatem.
Wierzch posmarować polewą czekoladową, obficie posypać migdałami i porządnie schłodzić w lodówce.
(Dodatkowo ciasto/tort można udekorować.)

http://targroch.pl/pl/