sobota, 24 grudnia 2016

Śledzik pod pierzynką - wersja II (Sałatka warstwowa ze śledziem)









Pewnie każdy z Was zna jakąś wersję tzw. śledzika pod pierzynką...
Przyznam, że i ja mam kilka takich sprawdzonych.
Najczęściej jest to klasyka z tego przepisu - klik, lecz ostatnio dla urozmaicenia - wielkim hitem stała się właśnie zaprezentowana sałatka.
Co prawda jest szybsza, ale również pyyyszna!

(1 duża miska)
 350-400 filetów śledziowych solonych a'la Matjas (u mnie SEKO)
130g żółtego sera
1 puszka kukurydzy (polecam Bonduelle)
2 gotowane/pieczone buraki
1 por (mały; biała część)
Sos:
100 ml śmietany
5-6 łyżek majonezu
2-3 ząbki czosnku
pieprz
Dodatkowo:
sól

Przygotować sos.
Śmietanę wymieszać z majonezem i drobno posiekanym czosnkiem.
(Majonezu dodać tyle, aby sos nie był rzadki.)
Całość doprawić za pomocą świeżo zmielonego pieprzu.
Następnie śledzie (*) pokroić w większą kostkę, pora w cienkie pół talarki, a buraki zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
W sporej salaterce warstwowo układać: śledzie, sos, buraczki (delikatnie posolić), kukurydzę oraz pora.
Warstwy powtórzyć według powyższego schematu.
 Na samej górze powinien znajdować się por, którego należy polać sosem i obficie posypać żółtym serem - uprzednio startym na drobnych oczkach tarki.
 Gotową sałatkę przykryć folią spożywczą (żeby ser nie wysychał) i włożyć do lodówki, aby składniki "przegryzły się".

(*) Śledzie można wymoczyć w wodzie, bądź mleku.