sobota, 17 grudnia 2016

Sakiewki - jajka gotowane w folii spożywczej






Przyznam, że nie jestem miłośniczką gotowanych jajek (chyba, że w żurku, barszczu białym lub zupie szczawiowej), a smażone polubiłam niedawno.
Za to uwielbiam omlety i różnego typu potrawy jajeczne.
Jednakże po ugotowaniu ich w folii - stwierdziłam: luuubię takie i to bardzo!
Naprawdę smakują rewelacyjnie i lepiej od tych tradycyjnych.
Dodatkowo wyróżniają się wyglądem i mogą umilić niejedno śniadanie.
W sumie to była moja przekąska - podana na mieszance sałat i posypana bluszczykiem kurdybankiem (*).

 LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

  3 jajka
1 łyżeczka oleju
sól, pieprz
Dodatkowo:
folia spożywcza

 Miseczki (1 sztuka na 1 jajko) wysłać większym kawałkiem folii spożywczej (aby dał się zwinąć z jajkiem) i posmarować niewielką ilością oleju.
 Do każdej miseczki wbić jajko, które należy delikatnie oprószyć solą oraz pieprzem.
 Folię z jajkiem delikatnie, ale szczelnie zakręcić i spiąć spinaczem do woreczków lub związać gumką.
 W garnku zagotować wodę i włożyć do niej woreczki z jajkami.
 (Sakiewki zawiesiłam na łyżce, aby były bardziej okrągłe.)
 Gotować 5-7 minut (w zależności od wielkości i jakości jajek) - na małym ogniu i od razu podawać z ulubionymi dodatkami.







(*) To roślina od lat używana w ziołolecznictwie. 
Jest stosowana na poprawę apetytu, czy też ułatwienie trawienia.
Działa antybakteryjnie, przyśpiesza regenerację skóry, oczyszcza organizm i poprawia metabolizm.
Bluszczyk kurdybanek możecie nabyć na stronie sklepu eSłoneczko - klik.