czwartek, 15 grudnia 2016

Sałatka z pieczonymi burakami, szparagami i jajkiem





Przepis autorski (mój).
Sałatka jest pyszna, zdrowa i niezwykle szybka w przygotowaniu (o ile posiadamy upieczone buraczki).
Idealnie nadaje się na samoistną przekąskę oraz dodatek obiadowy.
Polecam!

(1 duża lub 2 mniejsze porcje)
 2-3 garście mieszanki sałat
2 jajka
2 pieczone buraki (przepis tu - klik)
6-8 szparagów marynowanych (Dagoma)
Dodatkowo:
1-2 łyżki oliwy
zalewa od szparagów do skropienia
sól, pieprz

Jajka należy ugotować na twardo i przekroić na 4 części.
 Buraki pokroić w półplasterki, a szparagi na mniejsze kawałki.
Sałatę luźno ułożyć na talerzu i na wierzchu poukładać buraki, szparagi oraz jajka.
Całość skropić oliwą, odrobiną zalewy od szparagów i doprawić do smaku.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.