czwartek, 1 grudnia 2016

Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami









Ciasto jest przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu.
To taki uniwersalny przepis, który idealnie sprawdzi się o każdej porze roku.
Ostatnio je piekłam na moją rocznicę ślubu, ale z pewnością na święta także się pojawi.
Dodatkowo polecam urocze i nastrojowe pudełeczka z OpakowaniaCukiernicze.pl, dzięki którym możemy zrobić miłą oraz smaczną niespodziankę dla bliskich.

(U mnie forma o wymiarach 24 x 28 cm, ale może być odrobinę większa)
Ciasto:
250g masła/margaryny
2 jajka
3 szklanki mąki pszennej (pojemność szklanki = 250 ml)
1 szklanka cukru pudru (zmieliłam ksylitol - Słoneczko)
2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Masa budyniowa:
1 l mleka
2 budynie śmietankowe/waniliowe (1 budyń = 40g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru (u mnie ksylitol)
Dodatkowo:
 1 puszka brzoskwiń (mogą być świeże)
Opcjonalnie:
cukier puder do posypania

Przygotować ciasto.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone masło/margarynę, cukier puder, cukry waniliowe i jajka.
Całość szybko zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
 Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części - 3/4 i 1/4.
Większym kawałkiem wyłożyć dno formy wysłanej papierem do pieczenia, a mniejszy schować o zamrażalnika.
Spód podpiec ( w rozgrzanym piekarniku) 10 minut w 180 stopniach.
W międzyczasie ugotować budyń.
Proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i cukier dokładnie wymieszać w 1/2 szklanki mleka.
Pozostałe mleko zagotować, a następnie połączyć z rozpuszczonymi budyniami.
Całość zagotować - cały czas energicznie mieszając.
(Powinna powstać gładka i gęsta konsystencja.)
Ciepły (ale lekko ostudzony) budyń wyłożyć na podpieczony spód.
Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w kostkę i równomiernie umieścić na masie budyniowej.
Na wierzch zetrzeć lub pokruszyć pozostałe ciasto.
Całość piec około 45-55 minut w 175-180 stopniach.
Kroić po ostudzeniu.


Inspiracja (z małymi modyfikacjami) ze strony: Przepisy Joli.