środa, 28 grudnia 2016

Kawa kuloodporna/Bulletproof Coffee (kawa z masłem i olejem kokosowym)



Niektórzy z Was znają ją bardzo dobrze, a inni zerknęli tu z ciekawości.
Kawa z masłem i olejem?
Tak, wiem że brzmi to dziwnie..., ale poniżej wyjaśnię o co w tym wszystkim chodzi.
 Bulletproof Coffe z założenia ma podtrzymywać uczucie sytości i dostarczać naszemu organizmowi porządnej dawki energii. 
Podobno wspomaga również pracę mózgu oraz spala tkankę tłuszczową.
Taka kawa idealnie sprawdzi się w przypadku osób chcących utracić zbędne kilogramy, czy kiedy przed pracą/treningiem - nie mamy chęci lub czasu na zdrowe śniadanko.
 Autorem przepisu jest Dave Asprey - autor bloga o zdrowym odżywianiu. 
Co prawda to nie on pierwszy wpadł na taki pomysł, ale postanowił go spopularyzować po wizycie w Tybecie, gdzie zainteresował się miejscowym zwyczajem dodawania tłuszczu do herbaty. 
Postanowił zamienić ją na kawę i tym sposobem stworzył autorski przepis - już wielokrotnie modyfikowany. 
Pierwotne założenie doskonałej kawy kuloodpornej to: dobrej jakości kawa (najlepiej 100% arabica; nie rozpuszczalna), masło robione z mleka krów żywionych świeżą trawą oraz kwasy tłuszczowe MCT (*), czyli doskonale tu się sprawdzi olej kokosowy.
Dla mnie osobiście na stracie wagi nie zależy, ale dodatkowa energia się przyda, dlatego po pierwszym spróbowaniu - polubiłam ten smak i gdy mam czas - właśnie taką kawę piję.
A Wy, spróbujecie?
 
 1 filiżanka/kubek gorącej kawy (koniecznie dobrej jakości; świeżo parzonej)
1 łyżka masła klarowanego
Opcjonalnie:
np. anyż, cynamon, kardamon, imbir
mleko kokosowe
do słodzenia: ksylitol, cukier kokosowy (nigdy zwykły)

Wszystkie składniki zmiksować/zblendować.
(Kawa (**) powinna być gorąca, aby tłuszcze się rozpuściły.)

 (*) Tłuszcze MCT zwalniają perystaltykę jelit i tym sposobem doskonale wpływają na zwiększenie wchłaniania składników odżywczych i zwiększenie uczucia sytości.
Wspomagają leczenie takich chorób jak: celiakia, syndrom krótkiego jelita, biegunki, choroby wątroby, niedożywienie, epilepsja, alzheimer...
 (**) Kawę uprzednio można zaparzyć z ulubionymi przyprawami,  np. anyżem, cynamonem, kardamonem, czy imbirem.