wtorek, 20 grudnia 2016

Jajka faszerowane buraczkami i śledziem






 Przepis autorski (mój).
Takie jajka sprawdzą się przy każdej okazji, ponieważ nie tylko świetnie smakują, ale również ładnie wyglądają.
W końcu nie od dziś wiadomo, że połączenie buraczków, jajek i śledzia jest praktycznie idealne.
Spróbujecie?

5 jajek
1/2 cebuli (małej)
1 płat śledzia marynowanego lub solonego
Dodatkowo:
1-2 łyżki majonezu
pieprz
Opcjonalnie:
szczypiorek do posypania

Jajka ugotować na twardo i po obraniu - przekroić (wzdłuż) na pół.
Z każdej części wyjąć żółtka i przełożyć jr do miseczki, a następnie podusić (za pomocą widelca) z majonezem.
 Dodać buraczki, pokrojonego w kostkę śledzia oraz drobno posiekaną cebulę.
 (Śledzia w razie potrzeby można uprzednio wymoczyć.)
Całość wymieszać i doprawić pieprzem.
Białka ułożyć na półmisku, wypełnić farszem oraz opcjonalnie posypać szczypiorkiem.