poniedziałek, 5 grudnia 2016

Ekspresowe leczo z kiełbaskami i kabanosem





Czasami bywają takie dni, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie czasochłonnego obiadu, czy wyjście do sklepu po zakupy.
W takim momencie doskonale sprawdzają się półprodukty, z których przyznam, że rzadko korzystam i... przegląd lodówki.
Moja rodzina uwielbia produkty Dagomy, więc leczo ze słoika było "pewniakiem" do przyrządzenia pysznego dania.
Aha, i dodam, że powstała potrawa to zasługa mojego kochanego męża!

1 słoik leczo paprykowego z pieczarkami (680g; polecam z Dagomy) (*)
Dodatkowo u mnie:
50g kabanosów
6-7 kiełbasek cielęcych
1 cebula
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka tymianku (płaska; opcjonalnie)
sól, pieprz

Kiełbaski i kabanosy należy pokroić na mniejsze kawałki i z posiekaną cebulą - podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
(Najlepiej robić to w głębokiej patelni lub garnuszku.)
Dodać leczo i opcjonalnie tymianek.
Całość przykryć pokrywką i dusić przez kilkanaście minut.
Na końcu, w razie konieczności potrawę doprawić solą i pieprzem.
Gotowe danie idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem lub ulubionymi dodatkami.

(*) Leczo nadaje się do bezpośredniego spożycia - od razu po podgrzaniu.