czwartek, 29 grudnia 2016

Ekspresowa jaglanka z płatków (wersja z cynamonem, miodem i suszonymi jabłkami)






 Przepis autorski (mój).
 Przyznam, że uwielbiam wszelkie płatki i sama dziwię się sobie, że dość rzadko je jem.
Koniecznie muszę to zmienić i tym razem swoje menu zaczęłam od płatków jaglanych.
Są one wielką skarbnicą witamin z grupy B, E oraz wiele innych składników, korzystnie wpływających na zdrowie i wygląd skóry, włosów, czy paznokci. 
Dodatkowo, ich atutem jest brak zawartości glutenu, co czyni je idealnym produktem dla osób chorujących na celiakię.

(1 porcja na gęsto)
200 ml mleka/wody (*)
Dodatkowo:
miód (wg smaku)
Ponadto u mnie:
2-3 plastry suszonego jabłka z cynamonem (firma Amkez produkuje przepyszne)
cynamon
płatki migdałowe
sok malinowy

Płatki należy zalać gorącym mlekiem lub wodą, wymieszać i pozostawić na kilka minut do napęcznienia.
(Uważać, aby całość zbytnio nie wystygła - chyba, że lubicie zimną jaglankę.)
Następnie dodać płynny miód (ilość wg smaku) i swoje ulubione dodatki.

(*) Jeśli wolicie rzadszą wersję - dolejcie więcej płynu.