środa, 14 grudnia 2016

Deser z duszonych jabłek z cynamonem i śmietaną ryżową (wegański)











 Ten deser powstał szybko i spontanicznie, a tak zachwycił smakiem, że w ciągu jednego dnia - kilkakrotnie przygotowywałam go z podwójnej porcji.
Moja rodzina polubiła nawet cynamon.
Przyznam, że połączenie śmietany ryżowej z pozostałymi składnikami to "strzał w dziesiątkę"!
 Hiszpańska linia Amandin (*) od razu przypadła mi do gustu.

Dodatkowo chciałam podziękować firmie Diamant za prezent świąteczny, dzięki któremu powstałam moja aranżacja - widoczna na zdjęciach.

(1-2 porcje)
2 jabłka (średnie; słodsze)
1/3-1-2 łyżeczki cynamonu lub kawałek kory
100g śmietany ryżowej (można użyć jogurtu naturalnego)
1 łyżka syropu klonowego (ew. z agawy lub miodu)
Dodatkowo:
płatki migdałowe do posypania (u mnie Helio)

Jabłka należy obrać i pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z cynamonem i poddusić (do miękkości) na patelni/w rondelku.
(W razie potrzeby można podlać odrobiną wody i co jakiś czas przemieszać.)
Jabłuszka po lekkim przestudzeniu (mogą być też gorące lub całkowicie ostudzone) przełożyć do pucharka/ów i polać śmietaną wymieszaną z syropem klonowym.
Całość obficie posypać płatkami migdałowymi.


(*) Uwaga: Jeśli w sklepach nie możecie znaleźć śmietany ryżowej i innych produktów z linii Amandin - poproście, aby sklep skontaktował się z hurtownią www.vegamarket.pl.