wtorek, 22 listopada 2016

Wegańska kawa z napojem z orzechów macadamia i bitą śmietaną z mleka kokosowego






Ostatnio moim podstawowym i ulubionym napojem była lekko słodka kawa z mnóstwem mleka bez laktozy.
Piłam takie 2-3, a teraz 1 mi wystarczy - koniecznie rano.
Przyznam, że w moim życiu nadeszły szybkie i spore zmiany, ale o tym opowiem Wam innym razem.
Wracając do kawy...
Jej smak jest rewelacyjny i całość może idealnie sprawdzić się jako pyszny, wegański deser.
Napój z orzechów macadamia to niezwykły dodatek, choć przyznam, że najchętniej piję go w wersji solo.
Hiszpańska linia Amandin (*) od razu przypadła mi do gustu.

(1 porcja)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (lub wg własnego smaku)
100 ml wody
150-200 ml napoju z orzechów macadamia (Amandin) (**)
Bita śmietana:
1 puszka mleka kokosowego (pełnotłustego)
 cukier puder (ilość wg uznania; u mnie to zazwyczaj 2, czasem 3 łyżki)

Bita śmietana.
Puszkę z mlekiem kokosowym należy schłodzić w lodówce minimum 24 h (a najlepiej 2-3 dni).
Następnie mleko otworzyć (nie wolno potrząsać) i oddzielić przezroczysty płyn (nie będzie potrzebny) - od twardej, gęstej śmietany.
Śmietanę/tłuszcz połączyć z cukrem pudrem i ubić na sztywno.
Kawa.
Kawę wymieszać z gorąca wodą i pozostawić do ostudzenia.
Po tym czasie kawę połączyć z napojem orzechowym i udekorować kokosową bitą śmietaną.
(Bitej śmietany wyjdzie więcej niż potrzeba do jednej kawy.)

(*) Uwaga: Jeśli w sklepach nie możecie znaleźć napoju z orzechów macadamia i innych produktów z linii Amandin - poproście, aby sklep skontaktował się z hurtownią www.vegamarket.pl.
(**) Napój posiada słodkawy smak, więc dodatkowe słodzenie kawy jest zbędne.
Słodycz kawy dostosujcie do własnych preferencji i tym samym pozmieniajcie proporcje wody i napoju.

http://vegamarket.pl/Start/Start/