sobota, 19 listopada 2016

Tequila Sunrise (drink z tequilą, sokiem pomarańczowym i syropem grenadina)






 Tequila Sunrise to bardzo znany drink, który nie tylko ładnie wygląda, ale i tak smakuje. 
 Przyznam, że jest bardzo ławy w przygotowaniu i nie ma problemów z dostępnością jego składników.
Bardzo szybko można go przygotować w zaciszu własnego mieszkania.
Co prawda - wg oryginalnego przepisu składa się on z likieru z czarnych porzeczek (Crème de cassis), ale popularniejsza jest zmodyfikowana wersja, którą zaprezentowałam poniżej. 
Drink ten został spopularyzowany przez piosenkę "Tequila Sunrise" oraz słynny film z 1988 roku - znany pod takim samym tytułem. 
Swoją nazwę zawdzięcza kolorom - jakie powstają z połączenia wszystkich składników.
 Z ciekawostek jeszcze dodam, że Tequila Sunrise znajduje się na liście IBA Official Cocktail wpisanej przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów (International Bartender Association).

50 ml tequili
150 ml soku pomarańczowego
20-25 ml grenadiny (u mnie syrop barmański Victoria Cymes)
kostki lodu (pominęłam)
Dodatkowo:
plasterki pomarańczy do dekoracji

Tequilę, sok pomarańczowy i kostki lodu (pominęłam) należy umieścić w shakerze (*) i wymieszać.
Następnie zawartość przelewać do szklanki/kieliszka (**), a na końcu powoli wlać grenadinę - najlepiej po wewnętrznej stronie łyżki, dzięki czemu syrop w większości osiądzie na dnie szkła.
Do gotowego drinka włożyć słomkę i udekorować plasterkami pomarańczy.

(*) Jeśli nie posiadacie shakera - to wszystkie składniki można po kolei wlewać do szklanki z lodem: tequilę, sok pomarańczowy i na końcu grenadinę.
(**)  Drink ten najczęściej podawany jest w wąskiej i wysokiej szklance/kieliszku typu Collins lub Highball.