niedziela, 20 listopada 2016

Szybki deser na bazie bitej śmietany i słomki ptysiowej






Nie od dziś wiadomo, że czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze, czy w tym przypadku - najpyszniejsze!
Taki deser jest idealnym rozwiązaniem, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego lub nawet w przypadku wizyty niespodziewanych gości.
Możecie go urozmaicić ulubionymi owocami, albo bakaliami.
Możliwości jest naprawdę mnóstwo!
Polecam!

(1 duża lub 2 mniejsze porcje)
200 ml śmietanki 30-36%
2 łyżki czekolady w proszku (*)
Dodatkowo:

Śmietankę ubić na sztywno - pod koniec dodając czekoladę w proszku.
Na dnie naczynia, w którym będzie podawany deser - należy umieścić warstwę pokruszonej (przełamanej na 4 części) słomki ptysiowej.
Następnie wyłożyć warstwę bitej śmietany, ponownie pokruszoną słomkę i na końcu kremówkę.
Całość udekorować wg uznania.
Deser można podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce.
(Ja wybieram drugą opcję, ponieważ wtedy krem jest smaczniejszy, a słomka w zależności od odstania - chrupiąca lub mięciutka.)

 (*) Jeśli posiadacie czekoladę w granulkach - najlepiej ją zmielić (na miał) w młynku do kawy.