sobota, 19 listopada 2016

Polska kuchnia bezglutenowa - Agata Lewandowska - recenzja


"Polska kuchnia bezglutenowa" to książka Agaty Lewndowskiej, którą można nabyć na stronie Wydawnictwa RM.

 Kim jest Agata Lewandowska?

Pani Agata jest dyplomowanym dietetykiem, absolwentką Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz SGGW.
Jej pasja to zdrowy styl życia i od lat interesuję się wpływem codziennej diety na ludzkie zdrowie.
Od kilku lat pracuje w warszawskiej Poradni Dietetycznej Dietosfera.

Książka ta jest idealna dla osób cierpiących na celiakę oraz tych wszystkich, którzy zdecydowali się na zdrową dietę bezglutenową - nie tylko z konieczności, ale z własnego, świadomego wyboru. 


Dieta bezglutenowa nie musi być nudna, czy pozbawiona smaku.
Przyznam, że kiedyś sama miałam podejrzenia choroby trzewnej i pamiętam jak wtedy ubolewałam, że nie będę mogła jeść ulubionych naleśników, ciast - czy po prostu... pieczywa.
Jednak w moim przypadku podejrzenia lekarskie okazały się nieprawidłowe i jeśli czasami ograniczam gluten - to nie dlatego, że muszę, ale dlatego, że chcę.

Książka zawiera 140 przepisów na różnorodne posiłki, przekąski oraz pyszne desery - pozbawione glutenu.


 
Przepisy te podzielone są wg poszczególnych kategorii:

Na śniadanie i kolację:

- pieczywo bezglutenowe i zamienniki pieczywa
- dodatki do pieczywa
- na ciepło
- na słodko



 Na obiad:

- zupy
- dania z mięsem i rybami
- dania bezmięsne i wegetariańskie
- surówki



Przekąski:


Sałatki na lekki lunch lub kolację:


Desery i wypieki:


Każdy przepis jest starannie opracowany, a wszystkie proponowane potrawy są bardzo proste w przygotowaniu i odznaczają się łatwo dostępnymi i niedrogimi składnikami.
Przepisy te zawierają również informację na temat ilości porcji oraz przy niektórych, na końcu znajdują się wskazówki, które - przyznam, że są dość ciekawe i bardzo przydatne. 


 Oprócz tego w książce znajdziemy:

- praktyczne informacje dla osób początkujących na diecie bezglutenowej
- listę zbóż i składników bezglutenowych
 - informacje na unikanie niedoborów pokarmowych
- wiele wskazówek dotyczących organizacji pracy w kuchni 



 
Moja ocena:

Książka jest bardzo praktyczna i przyznam, że z przyjemnością przejrzałam jej całą zawartość.
Z pewnością wiele przepisów będzie dla mnie sporą inspiracją, a i przyznam, że moja wiedza wzbogaciła się o wiele informacji przydatnych dla zdrowia.
Dodatkowo została wydana w sposób czytelny i przyjemny dla oczu czytelnika.

Polecam!

Dane o książce:
 
Auror:  Agata Lewandowska
Liczba tron: 160
Format: 16,5 x 23,5 cm
Oprawa: miękka 
Rok wydania: 2016
Wydawnictwo: RM

Patroni medialni:
 
dlalejdis.pl
Mojealergie.pl
Polskie Stowarzyszenie dla osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej