czwartek, 10 listopada 2016

Muffinki z płatkami owsianymi, miodem i miechunką peruwiańską







Muffinki smakują i pachną rewelacyjnie.
Dzięki płatkom są dość syte, lekko chrupiące i z powodzeniem mogą zastąpić pożywną oraz smaczną przekąskę.
Fajnie smakują z serkiem lub kubkiem ciepłej herbaty...
Możecie do nich dodać rodzynki, śliwki, czy inne ulubione owoce.
Ja tym razem postawiłam na miechunkę peruwiańską i jeśli nie mieliście z nią do czynienia - polecam!
Miechunka to egzotyczna roślina, której wartości odżywcze i właściwości zdrowotne docenili już Inkowie - dlatego nazywana jest "złotą jagodą".
Posiada też mnóstwo witamin, składników mineralnych oraz niezwykłe właściwości zdrowotne, ale o tym już nie będę się rozpisywać...
Mogę jedynie polecić muffinki, jak i same owoce!

(około 6 sztuk)
120g mąki pszennej
40g płatków owsianych
20g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
3/4 łyżeczki cynamonu (można mniej lub wcale)
1 szczypta soli (solidna)
1 jajko
100 ml mleka
50 ml oleju
2-3 łyżki miodu (płynnego)
Dodatkowo:
40-50g miechunki peruwiańskiej (*)
 
W pierwszej misce wymieszać mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól, w drugiej - jajko, olej, mleko oraz miód.
Suche składniki połączyć z mokrymi. 
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) 
Na samym końcu do ciasta wmieszać owoce miechunki.
 Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek)
.

Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia.


(*) Miechunką znalazłam w swoim październikowym boxie, który można zamówić tu (klik).
Co miesiąc do otrzymania są różne zdrowe produkty, które warto wkomponować we własną dietę. 
To mój już kolejny box, z którego jestem baaardzo zadowolona.
Od maja - żaden mnie nie zawiódł!