poniedziałek, 21 listopada 2016

Koko Yogo - zdrowe desery bezmleczne - moja opinia + kilka inspiracji


Lubicie smak kokosa, zwracacie uwagę na to co jecie...?
A może ktoś z Was - ze względów zdrowotnych ceni produkty, które są bez laktozy, glutenu, cukru, czy soi lub wegańskie?

W takim razie powinniście zainteresować się ofertą firmy Koko Yogo!


Koko Yogo - co to takiego?

Są to bezmleczne, roślinne produkty wegańskie, które zawierają bakterie probiotyczne.
Jest to wspaniała alternatywa dla osób uczulonych na produkty mleczne i mleko,
dla Wegan oraz osób z nietolerancją glutenu.
Produkowane są ręcznie bez użycia jaj, mąki, cukru oraz bez soi.
Cały asortyment Koko Yogo wytwarzany jest z najwyższej jakości BIO składników -
bez użycia konserwantów


Właściwości produktów:

 - są produkowane z naturalnych składników roślinnych
- to produkty ekologiczne
- zawierają roślinne bakterie probiotyczne 
- desery zawierają średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCFA)
- przydatność do spożycia wynosi 28 dni
- 100g deseru zawiera 154 kcal

Dodatkowe informacje:

- Desery produkowane są ręcznie - z naturalnych (nie homogenizowanych, ani konserwowanych) składników - dlatego też każda partia może różnić się konsystencją.
- Jeśli na powierzchni zauważymy wytracanie się wody - to bez obaw, ponieważ jest to zjawisko naturalne.
- Czytając etykietę ze składnikami deseru - możemy zauważyć, iż w składzie podany jest cukier.
Tak naprawdę nie jest on dodawany, bo cukier ten wytrąca się naturalnie z produktów użytych do produkcji deseru.



Gdzie można nabyć produkty Koko Yogo?

Jeśli jesteście zainteresowani deserami, to warto ich poszukać w sklepach ze zdrową i ekologiczna żywnością.
Znajdują się w wielu takich punktach.

 Dostępne produkty:

- Deser Koko Yogo o smaku naturalnym BIO - 160g
Skład: woda, wiórki kokosowe BIO 27%, glukoza BIO, skrobia kukurydziana, substancja zagęszczająca: agar, żywe kultury bakterii.

- Deser Koko Yogo z dodatkiem nasion Chia BIO - 160g
Skład: woda, wiorki kokosowe BIO 27%, nasiona CHIA BIO 10%, glukoza BIO, skrobia, substancja zageszczajaca: agar, żywe kultury bakterii.

- Deser Koko Yogo z dodatkiem Mango Bio - 160g
Skład: woda, wiorki kokosowe BIO 27%, mus z mango BIO 8% (mango, koncentrat soku z agawy, pektyna jabłkowa, sok cytrynowy, regulator kwasowosci: cytrynian wapnia), glukoza BIO, skrobia, substancja zgeszczajaca: agar, żywe kultury bakterii.

- Deser Yagły Yogo o smaku naturalnym Bio - 160g
Skład: woda, kasza jaglana BIO 33%, syrop z agawy BIO, glukoza BIO, substancje zagęszczające: skrobia kukurydziana, pektyna, wanilia w proszku BIO, żywe kultury bakterii.

 - Deser Yagły Yogo z dodatkiem kakao Bio - 160g
Skład: woda, kasza jaglana Bio 33%, mleko kokosowe Bio 30%, syrop z agawy Bio, glukoza Bio, kakao BIO, substancje zagęszczające: skrobia kukurydziana, pektyna, wanilia w proszku BIO, żywe kultury bakterii.

  - Deser Yagły Yogo z mlekiem kokosowym Bio - 160g
Skład: woda, kasza jaglana Bio 33%, mleko kokosowe BIO 30%, syrop z agawy Bio, glukoza Bio, substancje zagęszczające: skrobia kukurydziana, pektyna, wanilia w proszku BIO, żywe kultury bakterii.

  - Koko Yogo Mus mango Bio - 160g
Skład: puree z mango (80%) BIO, woda, syrop z agawy BIO, substancja żelująca: pektyna, glukoza BIO, sok cytrynowy BIO.

- Koko Yogo Mleko kokosowe Bio - 500 ml
Skład:  woda, wiórki kokosowe BIO

- Koko Yogo Mleko kokosowe Bio - 3 litry
Skład:  woda, wiórki kokosowe BIO


Moje zdanie:

Przyznam, że produkty Koko Yogo przypadły mi... do smaku.
W zamierzeniu miałam Wam zaproponować wiele przepisów z ich wykorzystaniem...
Niestety... nie zdążyłam, ponieważ deserki zniknęły z lodówki - praktycznie błyskawiczne.
Posiadają dość specyficzny smak, ale dla mnie on całkowicie odpowiada.
Konsystencja to rzecz gustu, ponieważ osobiście preferuję dość kremową i gładką, a niektóre produkty przypominały "zsiadłe mleko".
Jednakże dla mnie jedyną wadą jest cena deseru...
Za 160 ml (500 ml w przypadku mleka) możemy zapłacić od około 8 zł - nawet do 15.
Przyznacie, że to dość sporo.
Cóż, naturalne składniki, jakość, smak - to wszystko ma swoją wartość, więc jeśli cenicie zdrowie, to taka kwota nie powinna stanowić problemu.
Osobiście przyznam, że z chęcią skuszę się na kolejne produkty.
Może nie w ilościach - jakie bym chciała, ale jednak!

Zapraszam do kontaktu na stronę producenta: klik.


Inspiracje:

Produkty Koko Yogo nie tylko idealnie smakują w wersji solo, ale mogą też stanowić bazę do przeróżnych pyszności.
U mnie były to koktajle, urozmaicone, ale bardzo proste deserki oraz placuszki, które zniknęły zanim zdążyłam zrobić zdjęcia.
Deser warstwowy z  Yagły Yogo z mlekiem kokosowym Bio i puree malinowym:



Deser warstwowy z Yagły Yogo z dodatkiem kakao Bio i błyskawicznymi płatkami jaglanymi:



Waniliowy koktajl z Koko Yogo o smaku naturalnym BIO i mleka kokosowego: